wielkanoc2017

By http://www.bhmpics.com/easter_eggs_and_yellow_tulip_flowers-wallpapers.html
By Stained glass: Alfred Handel, d. 1946[2], photo:Toby Hudson (Own work)
[
CC BY-SA 3.0 or GFDL], ze strony: https://commons.wikimedia.org



Święta Wielkiej Nocy to czas otuchy i nadziei,
czas odradzania się wiary w siłę Chrystusa
i w siłę człowieka.

Wszystkim, których sercu bliska jest nasza szkoła
życzymy, aby nadchodzące Święta Wielkanocne
przyniosły radość, pokój oraz wzajemną życzliwość.

By stały się źródłem wzmacniania ducha, 
dały siłę w pokonywaniu trudności
i pomogły z ufnością patrzeć w przyszłość.

Dyrekcja, Grono Pedagogiczne i Uczniowie

  

w5

Julian Tuwim  "Chrystusie…"

Jeszcze się kiedyś rozsmucę,
Jeszcze do Ciebie powrócę,
Chrystusie...

Jeszcze tak strasznie zapłaczę,
Że przez łzy Ciebie zobaczę,
Chrystusie...

I taką wielką żałobą
Będę się żalił przed Tobą,
Chrystusie,

Że duch mój przed Tobą klęknie
I wtedy - serce mi pęknie,
Chrystusie... 

Zapraszamy do wysłuchania tego pięknego utworu w interpretacji muzycznej Krzysztofa Bigaja.
 

 

ŚWIĘCONKA - NAJWAŻNIEJSZE POTRAWY W KOSZYCZKU WIELKANOCNYM

Dawniej wszystko co znajdowało się na świątecznych stołach miało znaczenie symboliczne, zapewniające dostatek, zdrowie, pomyślność na cały rok. Jak przypomina Halina Szymanderska, wielka znawczyni polskiej tradycji kulinarnej, w wielkanocnym koszyczku musiało być siedem produktów (pamiętajmy, że siódemka to liczba magiczna), a wśród nich:

chleb - przez wieki będący głównym składnikiem ofiar dla bogów. W chrześcijańskiej symbolice „chleb ma krzepić serce ludzkie, ma wspierać jego siłę”. Dlatego dziś każda święconka zawiera chleb.

jajko - dominuje w naszej obrzędowości domowej związanej ze świętami wielkanocnymi od stuleci, nie ma więc dziś chyba koszyczka wielkanocnego bez jajka. Jajo jest niezwykle bogate w znaczenia symboliczne, stanowi dowód odradzającego się życia, symbol zwycięstwa nad śmiercią. Jako symbol Zmartwychwstania rozpowszechnili je w Polsce niemieccy zakonnicy, a poświęcanie jaj wielkanocnych w czasach kiedy post czterdziestodniowy był znacznie surowszy i nie wolno było jeść żadnego nabiału (nawet jaj), miało zapobiec szkodzie na zdrowiu po tak długich wyrzeczeniach, a także... „wyjednać błogosławieństwo dla ciała i duszy”. Chrześcijanie przypisywali jajom wielkanocnym szczególne siły. Do poświęcenia wybierano jajka złożone w Wielki Czwartek, które - jak uważano – są obdarzone specjalną mocą uzdrawiającą i ochronną.

sól - posiadająca moc odstraszania wszelkiego zła, będąca symbolem więzi między Bogiem a jego ludem.

chrzan – symbol wszelkiej siły i fizycznej krzepy.

wędliny – po długim okresie modlitw i postów, po dniach „suszenia” były spełnieniem wielotygodniowych marzeń, miały zapewniać zdrowie,płodność i  dostatek. Najważniejsze na święconkę były wędliny wieprzowe – szynki,wędzonki, balerony, no i oczywiście słynne polskie kiełbasy. Dlaczego akurat wieprzowe trafiły do święconki? Bo to świnia dla starożytnych ludów pierwotnych była symbolem płodności i dobrobytu.

ser – jako produkt powstały z mleka będący symbolem przyjaźni między człowiekiem a siłami przyrody i stanowiący gwarancję rozwoju stada zwierząt domowych

ciasto do koszyka wielkanocnego weszło ostatnie, zapewne jako popis gospodyń, jako symbol ich umiejętności i doskonałości. Nie mogło się bez niego obejść wielkanocne śniadanie, po gorzkich dniach postów było wyrazem radości i słodyczy. Były to głównie wielkanocne baby, mazurki. Ale dawniej koszyczek wielkanocny mógł zawierać tylko ciasta upieczone w domu, nie te kupione. Przez ciasto zastąpione zostały produkty o niezwykle bogatej symbolice: mleko i miód.

Warto też pamiętać, że baranek w wielkanocnym koszyczku symbolizuje Chrystusa. Dziś mamy baranki z czekolady lub cukru, nasi przodkowie wyrabiali je z ciasta, masła, marcepanu.

Święconka made in China?
Dopiero od niedawna zaczęliśmy wkładać do koszyczków ze święconką różne dziwne produkty czy ozdoby, najczęściej „made in China”, które z polską tradycją mają niewiele wspólnego. A szkoda... Gdzie podziały się jajka barwione w wywarze z łupin cebuli, woskowe pisanki, cukrowy baranek albo baranek „wyrzeźbiony” z masła, wszystko ozdobione zielonymi pędami bukszpanu czy borówek? Szkoda naszych tradycji, więc jeśli już przygotowujemy w domu święconkę, wzorujmy się przede wszystkim na tym, jak robiły to nasze babcie...

Powyższy tekst "ŚWIĘCONKA - NAJWAŻNIEJSZE POTRAWY W KOSZYCZKU WIELKANOCNYM" pochodzi ze strony http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/3804669,swieconka-co-wlozyc-do-koszyczka-wielkanocnego-tradycja-lista-potraw,id,t.html?cookie=1 

kosz

W grafice wykorzystano fotografie:
Tapeta wielkanocna ze strony: http://www.bhmpics.com/easter_eggs_and_yellow_tulip_flowers-wallpapers.html
Witraż z postacią Jezusa Chrystusa: By Stained glass: Alfred Handel, d. 1946[2], photo:Toby Hudson (Own work) [CC BY-SA 3.0 or GFDL], ze strony: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:
StJohnsAshfield_StainedGlass_GoodShepherd_Face.jpg#/media/File:StJohnsAshfield_StainedGlass_GoodShepherd_Portrait.jpg